Det er ikke længe siden, der kom en rapport, der skulle klarlægge, hvordan det står til med folkesundheden i Danmark. Tallene var overraskende for nogle, mens de for andre var, som de havde regnet med. I rapporten blev det bl.a. konkluderet, at alt for mange danskere er overvægtige som følge af for lidt motion og en mangelfuld kost. Det kan være svært at tro, når man lever i en tid, hvor det føles som om, alle går i fitness, løber maraton og dyrker yoga, men ikke desto mindre er det tilfældet.

Som altid, når der er kommet en ny rapport om denne slags ting, bliver der talt om, hvordan man kan forebygge disse problemstillinger eller i hvert fald mindske antallet af berørte personer, der lever med disse sundhedsmæssige udfordringer. Igen og igen tales der om lovgivning, om kostanbefalinger og om regler og regulativer, men lige lidt hjælper det i praksis. Der skal et praktisk forslag til, som bliver håndgribeligt og lige til at implementere i hverdagen. Derudover bør man måske hellere fokusere på den forebyggende indsats frem for tiltag, der kan indføres, når skaden er sket.

Som med mange andre samfundsmæssige problemstillinger, kan det være en fordel at fokusere på de kommende generationer, når der skal forebygges, forhindres og omlægges kulturelle vaner. F.eks. kunne man starte med kostvejledning for børn allerede i en meget ung alder. Tag snakken med børnene om, at mad er den benzin, der får kroppen til at køre, og at det derfor er vigtigt, hvilken oktan man fylder på. Det kunne også være en idé at tage børnene mere med ind i madlavningen og give dem en forståelse af og et forhold til de råvarer, der spises. Det er ikke nok at tale om kost og ernæring i abstrakte formater – børnene skal se, røre, smage og dufte til det, de putter i deres kroppe, og dermed få et forhold til, hvad der er godt for kroppen og hvad der bare fungerer som “fyld”.

Hvornår skal man starte den forebyggende indsats? På hvilket klassetrin og i hvilken alder er det mest hensigtsmæssigt? Der er mange spørgsmål, der melder sig, men én ting er sikkert og vist: Det er børnene, der er roden til udvikling, så det er dér, vi bør lægge vores fokus.