Igennem de sidste årtier finder du flere og flere islandske heste på markerne omkring omkring i Danmark. Racen kom for første gang til landet i 60érne og antallet er steget drastisk de sidste 20 år. Vi har nemlig fået øjnene op for hvor skøn en hest den er.

Den islandske hest er kendt for dens specielle gangarter. Udover de gængse gangarter som skridt, trav og galop besidder racen nemlig også gangarterne tølt og pas. Dog finder man både 3 gængere (skridt, trav og gallop), 4 gængere (skridt, trav, galop og tølt) og 5-gængere som besidder alle fem gangarter.

Udover de specielle gangarter er den islandske hest også kendt for deres fantastiske blide og vidunderlige temperament. Mange benytter netop denne race til børn både på grund af størrelsen men også på grund af sindet. En gennemsnitshøjde for en normal islænder er steget de sidste mange år, da man gennem avl vælger hingste der er højere end gennemsnittet. Ser man flere år tilbage var en normal højde på racen ca. 1.30 cm, alt afhængig af køn, foder mm., hvor i dag ser man islændere op til en højde på 1,45 – 1,50 cm.

Islænderudstyr

Er man en heldig ejer af racen er man også godt klar over at udvalget at islænderudstyr kontra almindeligt hesteudstyr svinger en del. Som tiden går kommer der mere og mere udstyr specielt fremstillet til den islandske hest.

Pelsen

Grundet hestens lange pels i de kolde måneder er det en nødvendighed at have gode strigler der kan håndterer opgaven. Mange islænder går ude året rundt og det sætter de derfor pels efter. Jo koldere det er, jo længere pels har de. 

Furminator strigle til heste

 

En kendt og brugt strigle er for eksempel denne Furminator strigle som fjerne vinter-pels samt underpels mm. yderste effektivt.

 

 

 

Islænderudstyr - Fjeder jernstrigle - rund

 

Ellers kan nævnes Fjeder jernstriglen som ikke blot er god til at fjerne hår men som også er effektiv til at fjerne mudder mm. Disse to striglere burde man finde i stalden hos de islandske heste.

 

 

 

Hilbar vægtklokker - Master Boots - hvide vægtklokker

 

 

Vægtklokker er ligeledes et udstyr som almindelige heste ikke benytter. Herunder kan du se vægtklokker fra Hilbar som fremstiller islænderudstyr såsom islændersadler, klokker, trenser mm. Klokkerne bruges i forbindelse med gangarten tølt, for at hjælpe dem med at finde og holde takten. Mange benytter derfor klokker i forbindelse med konkurrencer.

 

Sommereksem

 

En sygdom som desværre mange kender til eller har hørt om er sommereksem. Denne sygdom er en udtalt lidelse ved den islandske hest men kan ramme alle hesteracer. Den islandske hest er dog mere udsat grundet den stammer fra Island. Kort fortalt handler sygdommen om at hesten ikke kan tåle styp mm. fra mitter i luften. Den er derfor meget sæsonbetonet da det ikke er hele året at luften er fyldt med mitter. Sæsonen for eksem ligger i navnet; Sommer-eksem. For at beskytte hesten bedst muligt mod bid fra mitter kan man give den et dækken på som vist forneden:

Dækken til islænder

 

Disse eksemdækkener findes i flere forskellige materialer og både med og uden halsstykke. Hos rideudstyr.com finder man flere forskellige dækkener som beskytter mod bid men samtidigt er åndbart og dække de mest kritiske områder på hesten.

 

 

Der findes mange butikker hvor man kan købe sit islænderudstyr. Med tiden kommer der flere og flere og udvalget af udstyr er ligeledes stigende. Èn af de største online-butikker med udstyr til hest og rytter er rideudstyr.com. Shoppen bugner af udstyr – sadler, grimer, strigler, dækkener, trenser, ridebukser, strømper, jakke, tasker, ridehjelme, piske, ridehandsker, tilskudsprodukter til hest. Udvalget er kæmpe og uanset hvad du søger er chancen for at, du finder det her meget stort.

Islænderudstyr